• Erasmus+ meeting II.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ meeting II..

            Naša trojročná spolupráca v rámci programu Erasmus+ mala ďalšiu zastávku v Nových Zámkoch, kde sme hostili dánskych, talianskych, rumunských a virtuálne aj španielskych kolegov. Okrem odborného stretnutia a diskusie o princípoch problémového vyučovania sme im ukázali lesný a náučný chodník v Kolárove, hrad Svätý Anton, Banskú Štiavnicu a kaviareň Divná Pani a potom aj drevený artikulárny kostolík Hronsek. Projekt bude pokračovať v októbri v Rumunsku.

            Három éves Erasmus+ együttműködésünk megállója most Érsekújvár volt, ahol vendégül láttuk dán, olasz, román és virtuálisan spanyol kollégáinkat is. A szakmai megbeszélésen és a probléma alapú oktatás elveinek megtárgyalásán kívül megmutattuk nekik a gútai famalmot és tanösvényt, a Szent Anton-i kastélyt, Selmecbányát és a Divná Pani kávézót, majd az artikuláris Hronsek-i fatemplomot. A projekt októberben Romániában folytatódik.

          • Erasmus+ Írsko/Írország

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ Írsko/Írország.

            Máté Alexovič (II.A) je na trojmesačnej mobilite v rámci programu Erasmus+ na Kilkee Community College v Írsku. Veľa šťastia a úspechov!

            Alexovič Máté (II.A) 3 hónapos Erasmus+ mobilitáson vesz részt az írországi Kilkee Community College-ban. Kitartást és sok élményt!

          • Prednáška/Szakkollégiumi előadás

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednáška/Szakkollégiumi előadás.

            "Bratislavský maďarský odborný internát je prvou demokraticky organizovaným maďarským internátom na Slovensku. Je to miesto, kde môže bratislavský študent získať maximum zo svojho vysokoškolského štúdia." Toto všetko sa môžete dočítať na webovej stránke internátu, ale osobne vám to (a nielen to) povedal aj náš bývalý študent Tamás Csanda, ktorý je obyvateľom tohto internátu.

            "A Pozsonyi Magyar Szakkollégium az első demokratikusan szerveződő magyar szakkollégium Szlovákiában. Ez az a hely, ahol egy pozsonyi diák legtöbbet kihozhatja az egyetemi éveiből." Olvasható mindez a kollégium honlapján, de személyesen is elmesélte (és még többet is) volt diákunk, Csanda Tamás, aki a szakkollégium bennlakója.

          • Pokusy/Kísérletek

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pokusy/Kísérletek.

            Profesor Aba Teleki predniesol prezentáciu o fyzike chladu v našej škole.

            A hideg fizikája címmel tartott iskolánkban bemutatóval egybekötött előadást Teleki Aba professzor úr.

          • Erasmus+ meeting

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ meeting.

            Medzinárodné stretnutie učiteľov v našej škole: naši dánski kolegovia predniesli našim žiakom a našim španielskym, talianskym a rumunským kolegom prezentáciu o princípoch problémového vyučovania, ktoré podporuje kritické myslenie. Toto je téma nášho trojročného projektu Erasmus+, ktorý sa konal v Nových Zámkoch od 26. do 28. apríla. Ďakujeme našim študentom za ich prezentácie a aktívnu účasť.

            Nemzetközi tanár találkozó iskolánkban: a dán kollégák tartottak bemutató órát diákjainknak és spanyol, olasz, román kollégáinknak a kritikus gondolkodást támogató probléma alapú oktatás elvei alapján. Ez a témája 3 éves Erasmus+ projektünknek, melynek érsekújvári találkozójára április 26-28 került sor. Köszönet diákjainknak a prezentációkért és aktív részvételért.

          • Mladý Európan

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mladý Európan.

            Naši žiaci sa zúčastnili súťaže Mladý Európan, ktorého poslaním je zvýšiť povedomie participatívneho euroobčianstva študentov stredných škôl na  Slovensku. Nosnou témou sú všeobecné znalosti o histórii, geografii, osobnostiach a  najvýznamnejších pamätihodnostiach EÚ.  

            Iskolánk diákjai idén részt vettek a Mladý Európan versenyen, amely célja, hogy a szlovákiai középiskolások körében felhívja a figyelmet a participatív európai polgárságra. A verseny feladatai általános ismeretekre irányultak az EU történelméről, földrajzáról, személyiségeiről és legfontosabb látnivalóiról.

            #PPG #epas2023 #AmbasadorskeSkolyEP #epassk

          • Pekná maďarská reč/Szép magyar beszéd

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pekná maďarská reč/Szép magyar beszéd.

            Žiačka IV. A triedy, Liza Napsugár Horváthová sa umiestnila na 4. mieste celoštátneho kola súťaže Pekná maďarská reč, organizovanej na Gymnáziu Sándora Máraiho v Košiciach, a získala mimoriadnu cenu poroty – venovanú univerzitou Debreceni Egyetem v Maďarsku-, viacdňový pobyt v Debrecíne .

            Horváth Liza Napsugár (IV. A) a kassai Márai Sándor Gimnáziumban szervezett Szép Magyar Beszéd verseny országos fordulójában 15 versenyző között a 4. helyen végzett, és sikeres szereplésével, szövegalkotásával kiérdemelte a zsűri különdíját:  egy többnapos debreceni kirándulást és iskolalátogatást a Debreceni Egyetem felajánlásában.

             

          • Deň narcisov/Nárciszok napja

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov/Nárciszok napja.

            Dnešný deň sme vyzbierali krásnych 212, 56 eur pre Ligu proti rakovine.

            Örülük, hogy ezzel az összeggel is hozzájárulhatunk a rákos betegek kezelési költségeihez és a Rák ellenes liga munkájának támogatásához.

          • Netradičná výstava/Vándorbusz

          • 2023. április 19-én Tardoskedden a Petőfi-buszon megtekintettük az "Átröpűlök hosszában hazámon" - című vándorkiállítást a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

            19. apríla 2023 sme si pozreli v Tvrdošovciach putovnú výstavu Petőfiho - pri príležitosti 200. výročia narodenia básnika.

             

          • Infoprog 2023

          • Infoprog 2023 - IT súťaž pre maďarské stredné školy v Karpatskej kotline
            V dňoch 18. - 19. apríla 2023 sa na gymnáziu vo Fiľakove uskutočnila medzinárodná súťaž v oblasti informačných technológií INFOPROG 2023. Tento rok v 28. ročníku dosiahol Dávid Schmidt obrovské výsledky, keďže sa mu podarilo získať 1. miesto na celoštátnej úrovni v užívateľskej kategórii B a 2. miesto na medzinárodnej úrovni (Slovensko, Maďarsko, Rumunsko).
            Po úspešnom absolvovaní februárového korešpondenčného kola bol pozvaný do finálového kola spolu s ďalšími 12 žiakmi zo škôl zo Slovenska, Maďarska a Rumunska, nakoľko už v korešpondenčnom kole dosiahol vynikajúce výsledky. Vo finále musel Dávid vyriešiť komplexnú úlohu v spracovaní textu a v MS Exceli trvajúcu viac ako 3 hodiny.  
            Srdečne blahoželáme k dosiahnutému výsledku!

            Infoprog 2023 - Kárpát-medencei magyar középiskolák informatikai versenye
            A füleki gimnáziumban, 2023. április 18-19. között valósult meg az INFOPROG nemzetközi informatikai verseny. Az idei, 28. évfolyamban Schmidt Dávid elsöprő eredményeket ért el, mivel a Felhasználói kategória B-ben országosan 1. helyezést, míg nemzetközi szinten (Szlovákia, Magyarország, Románia) 2. helyezést sikerült kiharcolnia.
            A februári levelező forduló sikeres befejezése után hívták őt be a döntőbe 12 másik diákkal együtt a szlovákiai, magyarországi és romániai iskolákból már összesítve a levelező fordulón elért legjobb eredményeket. A döntőben Dávidnak egy több mint 3 órás komplex szövegszerkesztési és táblázatkezelési feladatot kellett megoldania, amit kimagaslóan teljesített.  
            Az eredményhez szívből gratulálunk!

          • Súťaž/Verseny

          • 17. apríla 2023 Zajíc Dávid Máté (III. A) na krajskom kole súťaže Poznaj slovenskú reč sa umiestnil na 4. mieste. Blahoželáme!

            2023. április 17-én Zajíc Dávid Máté (III. A)  a Poznaj slovenskú reč kerületi fordulóján  a 4. helyen végzett. Gratulálunk!

          • O EÚ/Az EU-ról

          • Tesne pred Veľkou nocou sme na domácej pôde privítali našu bývalú študentku Evu Bukaiovú, ktorá sa vrátila z Bruselu na sviatky. Évi vyštudovala právo na Maastrichtskej univerzite a potom začala pracovať v Európskej komisii na oddelení politiky hospodárskej súťaže. Toto oddelenie je zodpovedné za politiku hospodárskej súťaže EÚ a presadzovanie pravidiel EÚ v oblasti hospodárskej súťaže. Spolupracuje s orgánmi hospodárskej súťaže členských štátov. Okrem tejto práce Évi hovorila o inštitúciách EÚ, práci úradníkov, možnostiach práce/praxe, univerzitných programoch v zahraničí, legislatívnej práci Parlamentnej rady a o tom, ako sa právne predpisy transformujú do vnútroštátneho práva. Prajeme ti ešte veľa pracovných úspechov!

            Húsvét előtt volt diákunkat, Bukai Évit egyenesen Brüsszelből hazalátogatva fogadtuk szeretettel gimnáziumunkban. Évi az érettségi után a maastrichti egyetemen szerzett jogi diplomát, majd kisebb-nagyobb kerülőkkel az Európai Bizottságban kötött ki, ezen belül is a versenypolitikai szervezeti osztályon. Ez a szervezeti egység felelős az EU versenypolitikájáért és az uniós versenyjogi szabályok érvényre juttatásáért. A főigazgatóság a tagállami versenyhivatalokkal együttműködésben végzi tevékenységét. Évi nemcsak erről a munkájáról számolt be, hanem bemutatta az EU-s intézményeket, a hivatalnokok munkáját, beszélt a munka/gyakorlat lehetőségekről, külföldi egyetemi programokról, a parlamenti tanács jogalkotási munkájáról és arról is, hogyan kerülnek a jogszabályok a hazai jogba. További sok szakmai sikert kívánunk!

          • Beseda/Beszélgetés

          • 3. apríla sme mali besedu so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, s Andrejom Stančíkom. Ministerstvo pravidelne už niekoľko rokov organizuje diskusie so študentami zameranú na činnosť rezortu, zahraničnú a európsku politiku a boj proti dezinformáciám (najmä online priestor, sociálne siete). Andrej Stančík má v portfóliu európsku politiku, preto diskusia bola zameraná na EU, jej fungovanie, Slovensko v EU a boj proti dezinformáciám. Diskusie sa zúčastnili žiaci 4. ročníka a junior ambasádori programu EPAS. Na kladenie otázok sme využili aplikáciu Slido, pomocou ktorého sa žiaci zaujímali o rôzne témy od postoja EU k suverenite štátov cez rôzne využitie eurofondov a dotácií až po mýty o EU. Ďakujeme pánovi Stančíkovi za hodnotnú debatu!

            Április 3-án a gimnázium vendége volt Andrej Stančík, a Külügyi- és Európai Ügyek Minisztériumának államtitkára. A minisztérium már évek óta rendszeresen szervez beszélgetéseket diákokkal a minisztérium tevékenységéről, a kül- és európai politikáról, valamint a dezinformáció elleni küzdelemről (különös tekintettel az online térre és a közösségi hálókra). Andrej Stančík erőssége az európai politika, így a beszélgetés középpontjában az EU, annak működése, Szlovákia az EU-ban és a dezinformáció elleni küzdelem állt. A beszélgetésen részt vettek a 4. osztályos tanulók és az EPAS program junior nagykövetei. A Slido alkalmazás segítségével tettük fel a kérdéseket, amelyek segítségével a tanulók különböző témák iránt érdeklődtek, kezdve az EU hozzáállásától az államok szuverenitásához, az uniós alapok és támogatások különböző felhasználási módjain át az EU-val kapcsolatos mítoszokig. Köszönjük Stančík úrnak az értékes vitát!

          • eTwinning

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album eTwinning.

            V dňoch 27. až 29. marca 2023 sa naša pani riaditeľka zúčastnila konferencie eTwinning pre vedúcich pracovníkov škôl v malebnom albánskom meste Berat, kde nielen prezentovala našu školu a naše projektové aktivity, ale zúčastnila sa aj rôznych tematických sekcií a workshopov so svojimi zahraničnými kolegami a vymenila si skúsenosti v oblasti projektovej práce.

            2023. március 27-29 között igazgatónőnk részt vett egy iskolavezetőknek szervezett eTwinning konferencián a festői szépségű albán Beratban, ahol nemcsak iskolánkat és projekttevékenységünket mutatta be, hanem külföldi kollégáival különféle tematikájú foglalkozásokon, workshopokon vettek részt és projektmunka terén cseréltek tapasztalatot.

          • Erasmus+ Španielsko/Spanyol

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ Španielsko/Spanyol.

            Vďaka programu Erasmus+ sme mohli s naším partnerom stráviť týždeň v španielskej Granade. Ich študenti nás previedli po inštitúcii, navštívili sme materskú, základnú a strednú školu, naši študenti sa zúčastnili na vyučovaní a potom absolvovali spoločné stretnutie o španielskej kultúre. Navštívili sme vedecký park, kde sme videli množstvo výstav na zaujímavé témy, prezreli sme si mesto s aplikáciou Been there together, absolvovali sme turistiku v pohorí Sierra Nevada Los Cahorros. Prežili sme skvelý týždeň.

            Az Erasmus+ nak köszönhetően a spanyolországi pertnerünknél Granadában tölthettünk egy hetet. Diákaik bemutatták az intézményt, bejártuk az óvodai, alapiskolai és gimnáziumi tagozatokat, diákjaink órákon vettek részt, majd egy közös foglalkozást is abszolváltak a spanyol kultúráról. Jártunk a Tudományos Parkban, ahol rengeteg érdekes témával kapcsolatos kiállítást néztünk meg, bejártuk a várost a Been there together applikációval, túráztunk a Sierra Nevada Los Cahorros hegységében. Tartalmas hetünk volt.

          • Maturita/Érettségi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Maturita/Érettségi.

            Maturitná skúška je skúška, ktorou sa ukončuje štúdium na strednej škole a ktorá umožňuje prístup k vysokoškolskému vzdelávaniu. V utorok 14. marca žiaci skladali skúšku z maďarského jazyka, potom z anglického jazyka a matematiky a v piatok zo slovenského jazyka. Všetkým želáme veľa šťastia pri ústnej skúške!

            Az érettségi vizsga (röviden érettségi, régiesen matura) a középiskolai tanulmányokat lezáró és a felsőoktatásba bebocsátó vizsga. Március 14-én, kedden magyar nyelvből, majd angolból, matematikából és pénteken szlovák nyelvvel fejezték be a megmérettetést a diákok. Mindenkinek sok sikert a szóbelihez is!

          • Spomienková slávnosť/Megemlékezés

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Spomienková slávnosť/Megemlékezés.

            Dňa 13. marca 2023 sme si pripomenuli revolúciu a vojnu za nezávislosť v rokoch 1848-49 prezentáciou študentov I.A triedy, ktorú zorganizoval učiteľ Roland Dózsa.

            "Felvirradt.

            Március 15-ike volt 1848.

            ...

            Másodszor követelte a korszellem azt a csodát, mely eltörölje a régi, korhadt Magyarországot s alapot teremtsen az új, az Európában számot vető, szabad Magyarországnak."

            Jókai Mór: A márcziusi fiatalság (Visszaemlékezés)

            2023. március 13-án Dózsa Roland tanár úr szervezésében az I.A diákjainak előadásával emlékeztünk meg az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról.

          • Partnerská návšteva/Partnerlátogatás

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Partnerská návšteva/Partnerlátogatás.

            Dňa 8. marca 2023 navštívili našu školu žiaci Strednej odbornej školy a Stredného odborného učilišťa Boronkay György na spoločnej spomienkovej akcii so školami zo zahraničia, ktorú podporilo Rákócziho združenie. Naši študenti Máté Alexovič a Máté Keve ukázali hosťom pamätihodnosti mesta, poklonili sa soche Györgya Széchényiho na hlavnom námestí na pamiatku vojny za nezávislosť v rokoch 1848-49 a potom si vyskúšali únikovú miestnosť. Ďakujeme za spomienku a návštevu!

            A Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium 2023. március 8-án a Rákóczi Szövetség által támogatott határon túli iskolákkal közös megemlékezésre látogatott iskolánkba. Diákjaink, Alexovič Máté és Keve Máté megmutatták vendégeinknek a város nevezetességeit, az 1848-49-es szabadságharc emlékére megkoszorúzták Széchényi György szobrát a főtéren, majd kipróbálták a szabadulószobát is. Köszönjük a közös megemlékezést és látogatást!