• Erasmus+

          • 3. deň/nap

            Érd

            Ráno sa začalo čítaním v klubovni vydavateľstva Lama Publishing, potom sme s Marcsi L Hudrou pracovali na pracovnom zošite k táboru. Neskôr sme upravovali texty so Zoltánom Takácsom a Ivett Hornyák, učiteľka dramatickej výchovy, nás inšpirovala hrami.

            A reggel felolvasással indult a Láma Kiadó klubszobájában, majd Marcsi L Hudraval a boot camp munkafüzetében dolgoztunk. Később Takács Zoltánnal szöveget szerkesztettünk, Hornyák Ivett, drámapedagógus játékokkal inspirált.

          • Erasmus+

          • 2. deň/nap

            Érd, Zsámbék, Etyek

            Deň sme začali čítaním našich včerajších textov vo vydavateľstve Lama a potom sme sa vybrali do zničeného kostola v Zsámbéku, aby sme načerpali viac inšpirácie. Potom sme sa vymkli spod kontroly a nezastavili sme sa, kým sme nedorazili do filmového parku Korda v Etyeku. Nahliadli sme do zákulisia filmovej produkcie, zrazu sme sa ocitli v uliciach New Yorku a potom na Divokom západe, kde sme natáčali burlesku.

            A napot tegnapi írásaink felolvasásával kezdtük a Láma Kiadóban, majd elmentünk a zsámbéki romtemplomhoz újabb inspirációt gyűjteni. Utána már nem lehetett kordában tartani bennünket, az etyeki Korda filmparkig meg sem álltunk. Betekintettünk a filmgyártás kulisszái mögé, hirtelen New York utcáin találtuk magunkat, majd a vadnyugaton, ahol forgattunk is egy burleszket.

          • Erasmus+

          • 1. deň/1. nap

            Budapest, Érd

            Kolodko-minisochy sme hľadali v Zámockej štvrti, potom sme riešili k tomu viažúce sa úlohy. Tvorili a fotili sme sa v klubovej miestnosti Vydavateľstva Láma.

            Kolodko-miniszobrokat kutattunk a Várnegyedben, majd ehhez kapcsolódó feladatokat oldottunk. A Láma kiadó klubszobájában alkottunk, fotózkodtunk.

          • Víťazi v badmintone/Győztesek

          • Dňa 3. novembra hráči gymnázia v Šuranoch obsadili prvé miesto v kategórii dievčat aj chlapcov na majstrovstvách okresu v bedmintone v zložení: Ivanics Teodóra (IV.A), Bíróczi Léda (III.A), Halász Lázár (III. A) a Ruzsik Máté (III. A). Gratulujeme!

            November 3-án a járási badminton bajnokságról Nagysurányból elhozták az első díjat a lányok és fiúk kategóriájában is a PPG-sek a következő összetételben: Ivanics Teodóra (IV.A), Bíróczi Léda (III.A), Halász Lázár (III. A) és Ruzsik Máté (III. A). Sok szeretettel gratulálunk!

          • Simulované voľby/Diákválasztás

          • 21. októbra 2022 sa naši študenti zúčastnili na simulovaných voľbách. Nie je to prvýkrát, čo sme sa zapojili do národnej iniciatívy, pred dvoma rokmi sme sa pokúsili o parlamentné voľby. Tentoraz to bola väčšia výzva, pretože nielenže sa konali dvojaké voľby (komunálne a župné), ale organizáciu sťažovala aj skutočnosť, že sme mali študentov z 26 rôznych obcí. Nakoniec sa rozhodlo, že žiaci z Nových Zámkov a Komárna budú voliť podľa reálnej situácie, kým ostatní študenti budú voliť na základe adresy školy. Príprava volebnej miestnosti, overenie totožnosti študentov a zrátanie výsledkov hlasovania formou zápisnice bolo úlohou 3-člennej volebnej komisie - vďaka patrí Líze Horváth Napsugár (IV.A), Lázárovi Halászovi (III.A) a Réke Pásztor (II.A). 43 z 81 oprávnených študentov (voliť mohli všetci študenti starší ako 15 rokov) pristúpilo k volebnej urne, ale len 29 hlasov bolo platných. Na základe toho by boli za poslancov v 6. volebnom obvode (kde sa škola nachádza) zvolení Marek Hanuska, Peter Korej a Jaromír Valent a za starostu Ottokar Klein. Spomedzi kandidátov na županov z regiónu Nové Zámky by boli hlasmi študentov zvolení: János Bób, Tibor Farkas, Kálmán Forró, Ottokár Klein, Emil Pásztor, Zsuzsa Peternai, Péter Puss a Marián Tóth, funkciu župana by získal Tibor Csenger.

            2022. október 21-én diákjaink szimulált választásokon vettek részt. Az országos kezdeményezésbe nem először kapcsolódtunk be, 2 éve a parlamenti választásokat is kipróbálták már. Ez alkalommal nagyobb volt a kihívás, mivel nemcsak duplaválasztásról volt szó (helyhatósági és megyei), hanem maga a tény, hogy 26 különböző településről vannak diákjaink nehezítette a szervezést. Végül olyan döntés született, hogy az érsekújvári és komáromi lakosok a valóság alapján választanak, a többi diák pedig az iskola címe alapján tartozó újvári választókörzet szerint. A szavazóhelység előkészítse, a diákok azonosságának ellenőrzése és a szavazás eredményének összesítése jegyzőkönyv formájában a 3 tagú választóbizottság feladata volt - köszönet Horváth Liza Napsugár (IV.A), Halász Lázár (III.A) és Pásztor Réka (II.A). A 81 szavazásra jogosult diák (minden 15 év feletti diák szavazhatott) közül 43-an járultak az urnához, de csak 29 szavazat volt érvényes. Ezek alapján az érsekújvári 6. szavazókörzetben (ahol az iskola székhelye van) Hanuska Marek, Korej Peter és Valent Jaromír jutottak volna be képviselőként és Klein Ottokár lett volna megszavazva polgármesternek. A megyei képviselőjelöltek közül az érsekújvári régióból az alábbiak jutottak volna be a diákok szavazatai alapján: Bób János, Farkas Tibor, Forró Kálmán, Klein Ottokár, Pásztor Emil, Peternai Zsuzsa, Puss Péter, valamint Tóth Marián, és Csenger Tibor nyerte volna el a megyeelnöki posztot.

          • ErasmusDays 2022

          • Dni Erasmus+ oslavujeme každý rok. Tentokrát sme vyrábali plagáty (Máté Keve, Tomi Valent, Luca Simonics, Anna Vas a Emma Pál) a maľovali na sklo. Ďalší deň sme pokračovali v diskusiách a súťažili v Kahoot kvíze 🙂
            Az Erasmus+ Napokat minden évben megünnepeljük. Ma plakátkészítéssel (alkotók: Keve Máté, Valent Tomi, Simonics Luca, Vas Anna és Pál Emma) és üvegfestéssel foglalkoztunk. Holnap beszélgetésekkel és kvízzel folytatjuk.

          • Kalokagatia

          • V Duchonke (pri Prašiciach) sa uskutočnilo okresné kolo súťaže Župná kalokagatia - Mladý záchranár 2022, ktorú organizuje Okresný úrad Nitra. Zúčastnili sa ho žiaci: IV.A - Teodóra Ivanics, III.A - Marek Kecskés, II.A - Katalin Dobrovodský, István Mátyus Áron, Márk Gyepes.

            A Nyitrai Kerületi Önkormányzat által szervezett Župná kalokagatia – Mladý záchranár 2022 verseny kerületi fordulója Duchonka-ban valósult meg (Prašice - Nyitraperjés mellett). Résztvevő diákjaink: IV.A – Ivanics Teodóra, III.A – Kecskés Marek, II.A - Dobrovodský Katalin, Mátyus Áron István, Gyepes Márk.

          • European Day of Languages

          • Európsky deň jazykov povzbudzuje 700 miliónov ľudí zo 46 členských štátov Rady Európy, aby sa učili viac jazykov v každom veku, v škole aj mimo nej. Rada Európy je presvedčená, že jazyková rozmanitosť je prostriedkom na zabezpečenie lepšieho porozumenia medzi kultúrami a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu, a preto sa zaviazala podporovať viacjazyčnosť v celej Európe. Sme o tom presvedčení aj v Gymnáziu Petra Pázmáňa.

            A Nyelvek Európai Napja az Európa Tanács 46 tagállamának 700 millió lakosát buzdítja további nyelvek tanulására, bármilyen korban, az iskolában és azon kívül is. Az Európa Tanács meggyőződése, hogy a nyelvi sokszínűség a kultúrák közötti jobb megértés biztosításának eszköze, továbbá kulcsfontosságú eleme kontinensünk gazdag kulturális örökségének, ezért elkötelezett a többnyelvűség támogatása mellett Európa egészében. Erről mi is meg vagyunk győződve a Pázmány Péter Gimnáziumban.

          • Školenie/Képzés

          • V polovici septembra absolvovali študenti nášho gymnázia (trieda II.A) dvojdňové školenie vďaka občianskemu združeniu Futureg. Vzdelávanie menšinových detí na stredných školách: "Viac právom ako mocou" viedla Lívia Bott Domonkos, ktorá sa nedávno dostala na mapu sociálnych inovátorov na Slovensku spolu s ďalšími 461 super inovátormi ako zakladajúca prezidentka FutuReg za svoju prácu v oblasti vzdelávania, riešenia konfliktov, sociálno-ekonomickej inklúzie, kultúry a regionálneho rozvoja. Gratulujeme!
            Počas dvojdňového školenia sa žiaci oboznámili s projektom Minority Kids, v krátkosti sa porozprávali o právach detí a ľudských právach, dozvedeli sa o mediácii, kto je mediátor, ako sa riešia konflikty, na čo má žiak právo a povinnosť, prostredníctvom workshopu a následných hravých cvičení sa dozvedeli o právach detí. Druhý deň bol venovaný skupinovej práci s triedou, výberu triedneho mediátora, práci s triednym mediátorom, vplyvu emocionálnej inteligencie na riešenie konfliktov, asertivite - základu riešenia konfliktov v škole, dôsledkom, taktike a štýlu riešenia konfliktov, základným pravidlám konštruktívneho riešenia konfliktov z pohľadu práv detí a mnohým ďalším zaujímavým témam sa venovali vynikajúci školitelia. Ďakujeme, že sme mohli byť súčasťou tohto projektu! 

            Szeptember közepén gimnáziumunk II.A osztályos diákjai 2 napos képzésben részesültek a Futureg polgári társulásnak köszönhetően. A Minority Kids képzések középiskolákon: "Többet joggal, mint erővel!" program vezetője Bott Domonkos Lívia volt, aki a napokban került fel Szlovákia társadalmi innovátorainak térképére 461 szuper innovátorral egyetemben mint a FutuReg alapítója-elnöke, az oktatás, konfliktusoldás, társadalomgazdasági inkluzió, kultúra, regiófejlesztés terén végzett munkáért. Ezúton is gratulálunk! A kétnapos képzés alatt a diákoknak bemutatták a Minority Kids projektet, beszélgettek a gyermekjogok és emberi jogokról röviden, megtudhatták mi a mediáció, ki a mediátor, hogyan oldják a konfliktusokat. Workshopon keresztül feszegették mihez van joga és mihez kötelessége egy diáknak, majd játekos feladatok következtek a gyermekjogok megismeréséhez. A második nap csoportmunka következett egy osztállyal, az évfolyamtársi mediátor kiválasztása, munka az évfolyamtársi mediátorral, az emocionális intelligencia hatásai a konfliktusoldásra, az asszertivitás- az iskolai konfliktusok oldásának alapja, a konfliktusok hatásai, taktikája, stílusa, a konstruktív konfliktuskezelés alapszabályai gyermekjogi szempontból és sok más érdekesebbnél érdekesebb témaköröket taglaltak a kitűnő képzőkkel. Köszönjük, hogy részesei lehetünk a projektnek!

          • Exkurzia do Osvienčimu/Tanulmányi kirándulás

          • "Jedného dňa pochopím Osvienčim. Hlasný a nesplniteľný sľub. Nikto to nepochopí. Osvienčim je nevysvetliteľné. Úplnejší prístup doteraz nemal formu vyhlásenia, ale otázky a odpovede. Otázka znie: Povedzte mi, kde Boh nechal Osvienčim. Odpoveď znie: A kde ho nechal človek?"

            "Egyszer megértem majd Auschwitzot. Hangzatos és teljesíthetetlen ígéret. Senki nem fogja megérteni. Auschwitz maga a megmagyarázhatatlan. Legteljesebb megközelítés mindeddig nem állítás, hanem kérdés-felelet formájában történt. A kérdés: Mondd, hol maradt az Isten Auschwitzból. A felelet: Hát az ember hol maradt?"

          • Úspech v sútaže Mladý záchranár, Kalokagatia 2022 - Siker a Mladý záchranár, Kalokagatia 2022 versenyen

          • Skupina študentov nášho gymnázia (III.A – Ivanics Teodóra, II.A – Bíróczi Léda, Kecskés Marek, I.A - Dobrovodský Katalin, Mátyus Áron István, Gyepes Márkdosiahla zo 14 škôl 2. miesto v obvodnom kole v sútaži pod názvom Župná kalokagatia – Mladý záchranár 2022, ktoré zorganizovalo NSK.

            Tento rok obvodné kolo sútaže sa konalo v Nových Zámkoch v 7.6.2022, ktoré bolo v znamení olympizmu. Sútaž pevne spája šport s kultúrou, výchovou a s ochranou života a životného prostredia a prospieva k mierovému spolunažívaniu.

            Orientačný pretek päťčlenných zmiešaných družstiev bol spojený s vedomostnou súťažou a praktickými zručnosťami v oblasti: dopravy, všeobecného práva, geografie, histórie, športu, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, požiarnej ochrany, civilnej ochrany, ekonomiky, styku s verejnosťou, sociálnych služieb, prevencie drogových závislostí, topografie, hodu granátom, streľby zo vzduchovky, rúčkovania na lane, použitia improvizovaných prostriedkov individuálnej ochrany a prvej pomoci.

            V blízkosti Topolčian, v Duchonke sa bude konať v septemberi 2022 regionálne kolo, kde sa zúčastnia prvé 3 víťazné skupiny.

            Srdečne blahoželáme k výhre!

             

            Gimnáziumunk diákcsapata (III.A – Ivanics Teodóra, II.A – Bíróczi Léda, Kecskés Marek, I.A - Dobrovodský Katalin, Mátyus Áron István, Gyepes Márk) a Nyitrai Kerületi Önkormányzat által szervezett Župná kalokagatia – Mladý záchranár 2022 verseny járási fordulóján 14 iskolából a 2. helyen végzett.

            A verseny idén Érsekújvárban 2022.6.7-én megtartott járási fordulója, az olimpizmus jegyében került megrendezésre, amely összekapcsolja a sportot, kultúrát, nevelést, valamint az élet- és környezetvédelmet. 

            A megmérettetés során 5 fős kevert nemű csapatok tájfutását kapcsolták össze a szervezők, műveltségi versennyel és gyakorlati-ügyességi témakörökkel, amelyek a következő voltak: közlekedés, általános jogszabály, földrajz, történelem, sport, munkavédelem, tűzvédelem, polgárvédelem, közgazdaságtan,  média, szociális szolgáltatások, drogmegelőzés, térképészet, gránátdobás, légpuska lövészet, kötélmászás és különböző improvizált segédeszközök felhasználása személyvédelemnél és elsősegélynyújtásnál.

            Az első 3 győztes csapat 2022. szeptemberében folytatja a versenyt a Nagytapolcsány közelében lévő Duchonka-ban.

            A győzelemhez szívből gratulálunk!

             

          • Maturity/Érettségi


          • Od 15. do 18. marca 2022 sa na Slovensku koná písomná forma externej časti maturitnej skúšky. 15. marca píšu žiaci z vyučovacieho jazyka, 16. marca z cudzieho jazyka, 17. marca z matematiky a 18. marca píšu zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry. Z organizačných dôvodov riaditeľka školy udelila riaditeľské voľno žiakom I. A triedy na 15. a 16. marca, žiakom II. A triedy na 18. marca a žiakom III. A triedy na 16. a 18. marca.

            2022. március 15 - 18. között írásbeli érettségi vizsgák zajlanak Szlovákiában. Március 15-én magyar nyelv és irodalomból, majd idegen nyelvből, matematikából és szlovák nyelv és szlovák irodalomból írnak a diákok. Szervezési okok miatt az iskola igazagtója igazagatói szabadot rendelt el az alábbiak alapján: I. A diákjai március 15. és 16., II. A diákjai március 18., III. A diákjai március 16. és 18.

          • Stužková/Szalagavató

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stužková/Szalagavató.

            Tento rok netradične, len v škole a za prísnych opatrení, ale predsa sme našli spôsob, ako slávnostne pripnúť maturantom tradičnú zelenú stužku. Gratulujeme a želáme v živote veľa šťastia! Idén rendhagyóan, de megtaláltuk módját, hogy felkerüljön a zöld szalag. Gratulálunk, az érettségihez, a felvételihez, az élethez sok sikert kívánunk!

          • Jazykové olympiády/Nyelvi olimpiák

          • V decembri sa v školských kolách rozhodlo, kto bude reprezentovať našu školu na okresnom kole jazykových olympiád. Rovnako ako školské kolo, aj okresné bolo uskutočnené online formou. Práve vďaka online verzii žiaci neabsolvovali ústnu časť, ale súťažili len v písomnej časti, ktorá obsahovala aj náročnú úlohu na počúvanie s porozumením. 13. januára na olympiáde z anglického jazyka sme dosiahli nasledovné výsledky: Pethes Boglárka (II.A) v kategórii 2A získala 4. miesto, Szőke Bíborka (III.A) v 2B kategórii 3. miesto a Hoffmann Andor (III.A) v 2C2 kategórii sa umiestnil na 4. mieste. 20. januára sa uskutočnilo okresné kolo olympiády z nemeckého jazyka, kde Benyovszky Adél (III.A) získala 4. miesto v kategórii 2B, Horváth Eszter (II.A) v 2A kategórii sa s maximálnym počtom bodov umiestnila na 1. mieste a pokračuje na krajské kolo. Všetkým súťažiacim gratulujeme a Eszter držíme palce na krajskom kole! 

            A decemberben megtartott iskolai fordulók után kiderült, hogy iskolánkat ki is fogja képviselni az angol és német nyelvi olimpia járási fordulóján. Idén rendhagyó módon az online térben valósult meg, igényes nyelvtani feladatokkal és hallgatással. Január 13-án az angol olimpián versenyeztek diákjaink: Pethes Boglárka (II.A) az 2A kategóriában 4. lett, Szőke Bíborka (III.A) a 2B kategóriában a 3. helyet szerezte meg, Hoffmann Andor (III.A) a 2C2 kategóriában a 4. helyen végzett. A német nyelvi olimpiára január 20-án került sor: Benyovszky Adél (III.A) a 4. helyet szerezte meg 2B kategóriában, Horváth Eszter (II.A) pedig a 2A kategóriában maximális pontszámmal elsőként továbbjutott a kerületi fordulóba. Minden versenyzőnek gratulálunk, Eszternek pedig sok sikert kívánunk a további megmérettetésen!