• Olympiáda/Nyelvi olimpia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda/Nyelvi olimpia.

            V dňoch 17. a 18. januára sa v Nových Zámkoch konali okresné kolá olympiády v anglickom a nemeckom jazyku. Našu inštitúciu úspešne reprezentovali naši študenti, ktorí dosiahli nasledovné umiestnenia. Všetkým účastníkom blahoželáme a prajeme ďalšie úspechy!

            Január 17-én és 18-án került megrendezésre az angol, illetve a német nyelvi olimpia járási fordulója Érsekújvárban. Intézményünket sikeresen képviselték diákjaink, akik az alábbi helyezéseket érték el: német nyelvi olimpia, 2B kategória Dobrovodsky Katalin (III.A) 3. hely, angol nyelvi olimpia, 2A kategória Mátyus Zsófia (II.A) 4. hely, 2B kategória Keve Máté (III.A) 5. hely, és 2C2 kategória Alexovič Máté (III.A) 6. hely. Minden résztvevőnek gratulálunk és további sikereket kívánunk!

          • Hodina biológie/Biológia óra

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodina biológie/Biológia óra.

            Klaudia Basternák, učiteľka biológie a fyziky na našom gymnáziu, je zanietenou propagátorkou programu Komplexná výučba (KIP), alebo každý môže byť v niečom dobrý. Táto metóda je vyučovacia metóda, ktorá predpokladá heterogénne zloženie žiakov a dá sa efektívne využiť na položenie základov úspešnosti všetkých žiakov v škole. Metóda vyučovania založená na skupinovej práci bola vyvinutá na Stanfordskej univerzite ako výsledok 20-ročného výskumu a jej cieľom je zvýšiť úroveň vedomostí a úspešnosť všetkých detí v triede. Tentoraz sa touto metódou vzdelávala trieda 1. A, a to taxonómiu semenných rastlín.

            Basternák Klaudia, gimnáziumunk biológia - fizika szakos tanára a Komplex Instrukciós Program (KIP), avagy a mindenki jó (lehet) valamiben elkötelezett híve. Ez a módszer olyan heterogén tanulói összetételt feltételező oktatási eljárás, amely eredményesen alkalmazható minden tanuló iskolai sikerességének megalapozásához. A csoportmunka-szervezésen alapuló tanítási módszert húsz éves kutatómunka eredményeként a Stanford Egyetem fejlesztette ki és célja, hogy minden gyerek tudásszintje emelkedjen, és része legyen sikerélményben az osztálymunka során. Ezúttal az 1. A tanult ezzel a móodszerrel, a magvas növények rendszertanát.

          • Exkurzia/Tanulmányi út

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia/Tanulmányi út.

            Naši žiaci sa zúčastnili netradičnej hodiny biológie na výstave Svety tela v Bratislave. Ide o prvú výstavu, ktorá návštevníkov zavedie do sveta anatómie, fyziológie a zdravia prostredníctvom skutočných ľudských tiel, konzervovaných unikátnym procesom zvaným plastinácia. Tento proces vynašiel v roku 1977 prof. Dr. Gunther von Hagens, ktorý neskôr založil výstavu BODY WORLDS. Pracoval ako odborník na anatómiu na univerzite v Heidelbergu. Jeho vzdelávacie programy sa dlhodobo vysielajú na kanáloch BBC a sú zaradené do učebných osnov najprestížnejších lekárskych univerzít. Našich študentov sprevádzal študent bratislavskej lekárskej fakulty. Diákjaink rendhagyó biológiaóra gyanánt részt vettek a Body Worlds kiállításon Pozsonyban. Ez az első olyan kiállítás, amely az anatómia, a fiziológia és az egészség világába kalauzolja el a látogatót valódi emberi testeken keresztül, amelyeket egy egyedülálló eljárással, az úgynevezett plasztinálással tartósítottak. Ezt az eljárást 1977-ben találta fel prof. Dr. Gunther von Hagens, aki később megalapította a BODY WORLDS kiállítást. A heidelbergi egyetemen anatómia szakértőként dolgozott. Oktatási programjait régóta sugározzák a BBC csatornái, és a legnevesebb orvosi egyetemek tanterveiben is szerepelnek. Diákjainkat a pozsonyi orvosi egyetem hallgatója vezette végig.

          • Deň milosrdenstva/Jótékonysági nap

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň milosrdenstva/Jótékonysági nap.

            V súlade so školským vzdelávacím programom sme navštívili Regionálne edukačno - sociálne centrum v Nových Zámkoch. Žiakom sme pripravili kreatívnu vianočnú dielňu a porozprávali sme sa s nimi o blížiacich sa sviatkoch. Az iskolai oktatási programjával összhangban ellátogattunk a érsekújvári Regionális Oktatási és Szociális Központba. A tanulóknak kreatív karácsonyi műhelymunkát készítettünk, és elbeszélgettünk velük a közelgő ünnepekről.

          • Ocenenie/Díjátadó

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ocenenie/Díjátadó.

            29. novembra sa v Žiline konala konferencia eTwinning, na ktorej sme sa dozvedeli viac o zmenách vo vzdelávaní, o tom, ako sa školy menia zvnútra, o využívaní umelej inteligencie vo vzdelávaní a o projektoch eTwinning. Gratulujeme všetkým, ktorí získali Národnú cenu eTwinning 🏆 alebo cenu Škola eTwinning 2023-2024. Ako jediná maďarská škola sme toto ocenenie získali už po tretí krát, tentoraz plaketu prebrala pani riaditeľka od Martina Kríža.

            November 29-én került sor az eTwinning konferenciára Zsolnán, ahol többet tudtunk meg az oktatásban bekövetkezett változásokról, arról, hogyan változnak az iskolák belülről, valamint a mesterséges intelligencia oktatásban való alkalmazásáról és az eTwinning projektekről. Gratulálunk mindazoknak, akik elnyerték a Nemzeti eTwinning Díjat 🏆 vagy az eTwinning School 2023-2024 díjat. Ez utóbbit iskolánk egyedüli magyar iskolaként immár harmadszor vehette át, ezúttal Martin Krížtől. Foto: Kristína Schmiesterová

          • Deň študentov/Diáknap

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň študentov/Diáknap.

            Mesiac november sa v živote školy nezaobíde bez študentského dňa. Od Nežnej revolúcie v roku 1989 je 17. november Medzinárodným dňom študentstva a dňom boja za slobodu a demokraciu v Českej republike a na Slovensku. Deň pred týmto sviatkom sa na mnohých školách koná deň študentstva, medzi nimi aj na Gymnáziu Petra Pázmáňa s vjm v Nových Zámkoch. Program školy je založený na environmentálnom povedomí, multikulturalizme a komunikácii. V súlade s tým a s pomocou študentskej rady bol zostavený skutočne bohatý program. Študenti sa mohli zúčastniť na viacerých aktivitách podľa svojich záujmov.

            Egy iskola életében a novemberi hónap nem múlhat el diáknap nélkül. Az 1989-es bársonyos forradalom óta november 17-e Nemzetközi diáknap és a szabadságért és demokráciáért való küzdelem napja Csehországban és Szlovákiában. Az ünnepnapot megelőző napon több iskolában tartanak diáknapot, így tettünk az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumban is. Az iskola programja a környezettudatos életmódra, multikulturalizmusra és kommunikációra épül. Ezzel összhangban és a diáktanács segítségével igazán gazdag programot sikerült összeállítani. A diákok több foglalkozáson is részt vehettek, érdeklődésüknek megfelelően.

             

          • Deň otvorených dverí/Nyílt nap

          • Srdečne pozývame každého deviataka, rodiča, učiteľa na Deň otvorených dverí dňa 22. novembra 2023 o 8.00.

            Minden érdeklődő kilencedikest, szülőt, tanárt, iskolabarátot szeretettel várunk!

          • Voľby/Választások

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Voľby/Választások.

            Školský rok 2023/2024 bude volebným rokom. S cieľom vychovávať našich študentov k aktívnemu občianstvu sa aj tento rok pripojíme k národnej študentskej iniciatíve - týždeň pred skutočnými voľbami zorganizujeme reálne simulované študentské voľby, ktorých sa budú môcť zúčastniť všetci študenti starší ako 15 rokov. S hrdosťou môžeme oznámiť, že 89 % študentov prítomných v budove školy dnes odovzdalo svoj hlas v simulovaných parlamentných voľbách.
            Ďakujeme členom volebnej komisie Tamare Petrovicsovej, Anne Vasovej a Márkovi Gyepesovi (III.A) a dozorujúcemu učiteľovi Rolandovi Dózsovi.

            A 2023/2024-es tanév a választások éve lesz. Iskolánk diákjainak aktív állampolgárrá való nevelése érdekében idén is bekapcsolódunk az országos diákkezdeményezésbe - a valós választások előtt 1 héttel élethű szimulált diákválasztásokat tartunk, amelyen minden 15 év feletti tanulónk részt vehet. Büszkén jelentjük, hogy a mai napon az iskola épületében jelen lévő diákok 89%-a adta le voksát az 1 hét múlva esedékes parlamenti választásokat imitálva.

            Köszönet a választóbizottság tagjainak: Petrovics Tamara, Vas Anna és Gyepes Márk (III.A), a felügyelő tanárnak, Dózsa Rolandnak.

          • Spomienková slávnosť/Megemlékezés

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Spomienková slávnosť/Megemlékezés.

            Slovensko si každoročne začiatkom septembra pripomína obete holokaustu a rasového násilia. 9. septembra 1941 vláda Slovenského štátu prijala Židovský kódex, ktorý obsahoval mimoriadne kruté opatrenia voči vlastným občanom. Tým sa postavila na stranu nacistického Nemecka a pripravila pôdu pre deportácie od marca 1942. Holokaust a obete rasového násilia si 7. septembra pripomenuli v Múzeu holokaustu v Seredi spolu s tými, ktorí tieto hrôzy prežili, a prezidentkou Slovenskej republiky. Zuzana Čaputová vo svojom príhovore povedala:
            "Obete holokaustu a ich príbuzní pociťovali predsudky ešte dlhé roky po vojne a ich skúsenosti sa budú prenášať na ďalšie generácie. Najzodpovednejšie a najúprimnejšie, čo môžeme pri príležitostiach, ako je dnešná, urobiť, je pripomenúť si zverstvá, ktoré fašisti a ich kolaboranti páchali vo veľkej časti Európy, a že sa nestali zo dňa na deň. Boli spáchané v prítomnosti iných, ľuďmi hnanými ideológiou, ambíciami, motívmi zisku alebo strachom vyčnievať z davu."
            Nezabúdajme.

            Szlovákiában minden év szeptember elején megemlékezünk a holokauszt és a faji erőszak áldozatainak napjáról. 1941. szeptember 9-én a szlovák állam kormánya elfogadta a Zsidó törvénykönyvet, amely rendkívül kegyetlen intézkedéseket tartalmazott saját polgárai ellen. Ezzel a náci Németország mellé állt, és előkészítette az 1942 márciusától kezdődően végrehajtott deportálásokat. A holokauszt és a faji erőszak áldozatainak emléknapjáról emlékeztünk meg szeptember 7-én a szeredi Holokauszt Múzeum területén a borzalmak túlélőivel és Szlovákia köztársasági elnökével. Zuzana Čaputová beszédében elhangzott:
            "A holokauszt áldozatai és hozzátartozóik a háború után még hosszú évekig érezték az előítéleteket, és tapasztalataikat a jövő generációi is átadják. A legfelelősségteljesebb és legőszintébb dolog, amit a maihoz hasonló alkalmakkor tehetünk, hogy emlékezzünk a fasiszták és kollaboránsaik által Európa nagy részén elkövetett atrocitásokra, és arra, hogy ezek nem egyik napról a másikra történtek. Ezeket mások jelenlétében követték el olyan emberek, akiket ideológiájuk, ambícióik, a profitról alkotott elképzeléseik vagy a tömegből való kitűnéstől való félelmük vezérelt."
            Emlékezzünk.

          • Nezabudnutí susedia/Nem feledett szomszédok

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Nezabudnutí susedia/Nem feledett szomszédok.

            Dnes, 8. septembra 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili na spomienke na obete holokaustu a rasového násilia pod názvom "Nezabudnutí susedia", ktorú zorganizovala Židovská obec Nové Zámky a Mesto Nové Zámky v parku pri synagóge. Virág Zsapka a Máté Alexovič (III.A) sa zúčastnili na čítaní zoznamu židovských obetí holokaustu.

            Ma iskolánk diákjai is részt vettek a Nem elfelejtett szomszédok elnevezésű, az Érsekújvári Zsidó Hitközség és Érsekújvár Önkormányzata által tartott a holokauszt és a faji erőszak áldozatainak emléknapjára tartott megemlékezésen a zsinagóga melletti parkban. A holokauszt zsidó áldozatai névsorának felolvasásában Zsapka Virág és Alexovič Máté vettek részt.

          • Otvorenie šk. roka/Tanévnyitó

          • Oznamujeme našim žiakom, rodičom a priateľom školy, že slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční 4. septembra o 9.00 na školskom dvore.

            Értesítjük tanulóinknat, a szülőket és iskolabarátokat, hogy a 2023/2024-es tanévnyitó ünnepségre szeptember 4-én 9.00 órakor kerül sor az iskola udvarán.