• Sviatky/Ünnepek

          • Aj v tomto roku sa chceme poďakovať všetkým tým, ktorým na nás záleží. Prajeme Vám krásne Vianoce a Šťastný Nový rok!

            Idén is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akiknek fontos a mi intézményünk. Kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánunk!

            This year, too, we would like to thank all those who care about our institution. We wish you a Merry Christmas and a Happy New Year!

          • Vianoce/Karácsony

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianoce/Karácsony.

            22. decembra trieda II. A tradične pripravila vianočnú show, ktorou sme oficiálne uzavreli kalendárny rok 2022 v našom gymnáziu.

            December 22-én hagyományosan a II. A osztály készítette a karácsonyi műsort, mellyel hivatalosan is lezártuk a 2022-es kalendáriumi évet gimnáziumunkban.

          • Workshop o hoaxoch/Álhírekkel foglalkoztunk

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Workshop o hoaxoch/Álhírekkel foglalkoztunk.

            Zuzana Szabóová z Europe Direct Komárno poskytla našim študentom workshop o konšpiračných teóriách, falošných správach a dezinformáciách. Analýzou textov identifikovali, ktoré správy sú skutočné, a ktoré sú falošné správy. Žiaci získali množstvo informácií, ktoré im pomôžu zorientovať sa v mori informácií, ktoré poskytujú (aj) sociálne médiá.

            Szabó Zsuzsanna, a Europe Direct Komárno munkatársa egy foglalkozást tartott diákjainknak a konspirációs elmáletekről, álhírekről és dezinformációról. Szövegek analizálásával azonosították, melyik hír valós, melyik álhír. Rengeteg információval gazdagodtak, melyek segítenek eligazodni a szociális média által (is) nyújtott információs tengerben.

          • EPAS

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album EPAS.

            Naši junior ambasádori programu EPAS pripravili sériu prednášok o EU spojenú s kvízom Kahoot.

            Junior EPAS nagyköveteink előadások sorozatát készítették el diáktársaiknak az EU-ról és annak működéséről.

          • Školenie/Iskolázás

          • Od 12. do 18. decembra 2022 sa riaditeľka školy, Zuzana Peternai zúčastnila medzinárodného seminára pre slovenských učiteľov v centre Jad Vašem v izraelskom Jeruzaleme. Okrem prednášok a workshopov o rôznych aspektoch holokaustu, rozhovoru s preživším Naftali Furstom či besedou s veľvyslancom Igorom Maukšom si účastníci pozreli aj múzeá a pamätné miesta priamo v centre Jad Vašem, ale aj v Jeruzaleme a v Masade a nevynechali ani kúpeľ v Mrtvom mori.

            2022. december 12. és 18. között az iskola igazgatója, Peternai Zsuzsanna részt vett egy szlovák tanároknak szóló nemzetközi szemináriumon a jeruzsálemi Yad Vashem központban, Izraelben. A holokauszt különböző aspektusairól szóló előadások és workshopok mellett a résztvevők holokauszt túlélővel is találkoztak, beszélgettek Igor Maukšsal, Szlovákia izraeli nagykövetével, valamint múzeumokat és emlékhelyeket is meglátogattak a Yad Vashem központjában, de Jeruzsálemben és Masszádában is, és nem hagyták ki a Holt-tengeri fürdőt se.

          • Ocenenie/ÉMTA díjátadó

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ocenenie/ÉMTA díjátadó.

            9. decembra 2022 sme usporiadali naše tradičné slávnostné odovzdávanie cien v miestnom Csemadoku. Nadácia Érsekújvári Tanulóifjúságért Alapítvány už 30 rokov udeľuje absolventom mestských maďarských  škôl toto prestížne ocenenie. Štipendium rodiny Kurzweilovcov získala Eszter Horváth, cenu JUDr. Tibora Nagya získala Liza Napsugár Horváth. Zirnerovu cenu získali Teodóra Ivanics a Fanni Balla. V rámci slávnostného odovzdávania cien boli odovzdané aj DSD diplomy, ktoré odovzdala koordinátorka Klaudia Kollár.

            2022. december 9-én tartottunk hagyományos díjátadó ünnepségünket az érsekújvári Csemadokban. Az Érsekújvári Tanulóifjúságért Alapítvány már 30 éve díjazza a város magyar tanítási nyelvű iskoláinak végzős diákjait. A gimnázium képviseletében Horváth Eszter a Kurzweil család ösztöndíját, Horváth Liza Napsugár pedig JUDr. Nagy Tibor ügyvéd ösztöndíját kapta meg. Zirner-díjban részesült Ivanics Teodóra és Balla Fanni. A díjátadó keretén belül kiosztásra kerültek a DSD diplomok is, ezeket Kollár Klaudia koordinátor adta át.

          • Konferencia eTwinning

          • 8. decembra 2022 sa konala eTwinning konferencia Ako si predstavujeme vzdelávanie v budúcnosti? spojená s odovzdávaním cien víťazom Národnej súťaže eTwinning 2022. Konferencia bola zameraná na eTwinning tému roka 2022 - "Naša budúcnosť: krásna, udržateľná, spoločná". Prioritne bola určená pre vedúcich pracovníkov všetkých typov škôl: materských, základných a stredných, ale aj ostatných učiteľov so záujmom o danú tému. Súčasťou konferencie bolo aj odovzdávanie cien víťazom Národnej súťaže eTwinning 2022. Okrem kategórií pre materské, základné a stredné školy boli vyhlásené aj špeciálne kategórie. Víťazom v kategórii Projekt Erasmus+ realizovaný cez priestor eTwinning sa stala naša pani riaditeľka Zuzana Peternai, s projektom .think.

            2022. december 8-án eTwinning konferenciát rendeztek Hogyan képzeljük el a tanulást a jövőben? címmel Pozsonyban, amelyet a 2022. évi eTwinning Országos Verseny nyerteseinek díjazásával volt egybekötve. A konferencia középpontjában a 2022-es eTwinning program témája állt: "A jövőnk: szép, fenntartható, közös". A konferencia célcsoportja az óvodák, általános és középiskolák vezetősége volt, de más, a téma iránt érdeklődő tanárok is. A konferencián átadták a 2022-es eTwinning Országos Verseny nyerteseinek díjait is. Az óvodák, általános és középiskolák kategóriái mellett speciális kategóriákat is meghirdettek. Az eTwinning téren keresztül megvalósított Erasmus+ projekt kategória győztese Peternai Zsuzsanna igazgatónk lett a .think projekttel.

          • Medzinárodný deň migrantov/Migránsok nemzetközi napja

          • Poznáte rozdiel medzi migrantom, žiadateľom o azyl, cudzincom alebo utečencom? Čo je dobrovoľná a nútená migrácia v zahraničí a v rámci krajiny? Téma migrácie je v posledných rokoch dôležitá nielen na Slovensku. Stala sa "obeťou" mnohých falošných správ a dezinformácií. Mladí ľudia už nemajú skutočné informácie o udalostiach, ktoré sa odohrali pred niekoľkými rokmi, a často ustupujú subjektívnemu názoru zo svojho okolia alebo nepravdivým informáciám. 18. december je Medzinárodným dňom migrantov a pri tejto príležitosti sme sa tejto téme venovali v triedach I. a II. A.

            Tudják-e, mi a különbség a migráns, menedékkérő, külföldi vagy menekült között? Mit jelent a külföldi és országon belüli, az önkéntes és kényszerített migráció? A migráció témája az elmúlt években nemcsak Szlovákiában volt fontos. Számos álhír és dezinformáció "áldozata" lett a téma. A fiatalok már nem rendelkeznek valós információkkal a pár éve történt eseményekről, és gyakran engednek a környezet szubjektív véleményének vagy a hamis információknak. December 18-a az emigránsok nemzetközi napja, és ez alkalomból ezzel a témával foglalkoztunk a I. és II. A osztályokban.

          • Jazykové olympiády/Nyelvi olimpiák

          • Koncom novembra sa na našej škole konalo školské kolo olympiády v nemeckom jazyku. V kategórii 2A sa do okresného kola kvalifikovali dve naše študentky Tamara Petrovicsová a Katalin Dobrovodská (II.A). V kategórii 2B budú našu školu reprezentovať Eszter Horváthová (IV.A) a Léda Bírócziová (III.A).
            Školské kolo olympiády v anglickom jazyku sa konalo 25. novembra. Naši študenti súťažili v 3 kategóriách - 2A, 2B, 2C2. Ďakujeme všetkým za účasť a gratulujeme víťazom - Máté Keve, Máté Ruzsik a Kati Haris, ktorí budú našu školu reprezentovať na okresnom kole 19. januára 2023.

            November végén zajlott iskolánkban a német nyelvi olimpia iskolai fordulója. A 2A kategóriában ketten jutottak tovább a járási fordulóba, Petrovics Tamara és Dobrovodsky Katalin (II.A). A 2B kategóriában Horváth Eszter (IV.A) és Bíróczi Léda (III.A) képviseli majd iskolánkat.

            November 25-én került sor az angol olimpiász iskolai fordulójára. A megmérettetésen 3 kategóriában-2A, 2B,2C2-versenyeztek diákjaink. Köszönjük mindenkinek a részvételt és gratulálunk a továbbjutóknak - Keve Máténak, Ruzsik Máténak és Haris Katinak, ők fogják a járási fordulón képviselni az iskolánkat 2023. január 19-én.

          • Prednášky/Előadások

          • ri príležitosti výročia Nežnej revolúcie sme si pripomenuli udalosti v rokoch 1945-1989. Pomohli nám pri tom pán Ondrej Berta, fotograf a miestny aktivista a Attila Simon, vysokoškolský učiteľ a riaditeľ inštitútu Fórum Kisebbségkutató Intézet.

            A bársonyos forradalom évfordulóján megemlékeztünk az 1945-1989 közötti eseményekről. Berta András, fotós és helyi aktivista, valamint Simon Attila egyetemi tanár, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója segített nekünk ebben.

          • Stužková/Szalagavató

          • Dňa 25. novembra 2022 triedna učiteľka IV.A pripla zelenú stužku symbolizujúcu nádej, dospelosť a blížiace sa maturitné skúšky všetkým štvrtákom školy. Tanec Palotás je tiež tradičný.

            2022. november 25-én végzőseinknek feltűzte az osztályfőnök a reményt, felnőttkort és a közelgő érettségi vizsgákat szimbolizáló zöld szalagot. A Palotás eltáncolása is hagyományos.

          • Deň otvorených dverí/Nyílt nap

          • Dnes sme na našej škole privítali viac ako 50 záujemcov o našu školu, ktorým sme predstavili našu prácu, porozprávali o prijímacom konaní a študentskom živote a potom si budúci stredoškoláci vyskúšali rôzne aktivity. Pretože PPG je viac ako len obyčajná škola 🥰 Video natočil náš študent Csaba Vanya (III A), ďakujeme mu.

            A mai nap több mint 50, iskolánk iránt érdeklődő diákot fogadtunk gimnáziumunkban, ahol bemutattunk az itt folyó munkát, elbeszélgettünk a felvételi folyamatról és a diákéletről, majd különböző foglalkozásokat próbáltak ki a leendő középiskolások. Mert a PPG több mint átlagos iskola. A videót diákunk, Vanya Csaba (III. A) készítette, akinek köszönet érte.

          • EPAS 2022

          • Tento rok sme sa zapojili do programu EPAS - Škola veľvyslancov Európskeho parlamentu. Máme našich juniorských ambasádorov a práca sa pomaly rozbieha, o čom budeme včas informovať. 

            Idén bekapcsolódunk az EPAS - Európai Parlament Nagykövet Iskolája programba. Junior nagyköveteink már megvannak, lassan beindul a munka, amelyről rendeszeresen beszámolunk majd.

          • Deň študentov/Diáknap

          • Pri príležitosti Dňa študentov sme sa venovali ručným prácam: decoupage, tkanie z papiera, výroba sviečok, medovníkov, čajov a koláčov.

            A mai diáknapon dekupázsoltunk, papírt fontunk, gyertyát öntöttünk, mézes foglalkozásunk volt, ejtőztünk a tea- és sütiházban.

          • Oslavy/Ünnepségsorozat

          • Naša drahá alma mater má tento rok 180 rokov. Od roku 1842 sa toho veľa zmenilo, ale naša inštitúcia vždy zostala majákom pre mladých ľudí v regióne. Pozývame všetkých súčasných aj bývalých študentov, rodičov a priateľov školy na všetky podujatia organizované pri príležitosti tohto výročia.

            Kedves alma materünk idén 180 éves. Sok minden történt 1842 óta, de intézményünk mindig megmaradt szolgálni a régió fiataljainak lámpásaként. Sok szeretettel várunk minden jelenlegi és volt diákot, szülőt és iskolabarátot az évforduló alkalmából megszervezett bármelyik rendezvényre.

          • Exkurzia/Tanulmányi kirándulás

          • Členovia našich troch tímov z I. A, ktorí sa pripravujú na súťaž Petőfi sa v rámci prípravy zúčastnili dvojdňovej študijnej cesty organizovanej Csemadokom, organizátorom súťaže, počas ktorej navštívili obce, ktoré Petőfi navštívil počas svojej cesty v roku 1845: Fiľakovo, Vecseklő, Rimavská sobota, Rožňava, prezreli si zrúcaniny kláštora Gombasek a na druhý deň absolvovali výlet do Prešova na východnom Slovensku a Kežmarku na Spiši.

            A Petőfi-vetélkedőre készülő három csapatunk tagjai (I. A), a felkészülés részeként egy kétnapos tanulmányi kiránduláson vettek részt a versenyt kiíró Csemadok szervezésében, melynek során felkeresték azokat a településeket, melyeket Petőfi is meglátogatott 1845-ös útja során: Füleket, Vecseklőt, Rimaszombatot, Rozsnyót, megtekintették a gombaszögi kolostor romjait, másnap pedig kirándulást tettek a kelet-szlovákiai Eperjesre és a szepességi Késmárkra.

          • Erasmus+

          • 5. deň/nap

            Érd, Budapest

            So slzami v očiach sme sa rozlúčili s naším ubytovaním v Érde a potom sme sa vybrali na inšpiratívnu prechádzku Budapešťou. Ďakujeme vydavateľstvu Lama za posledných 5 dní.

            Könnyes búcsút vettünk érdi szálláshelyünktől, majd közművelődési sétán inspirálódtunk Budapesten. Köszönet az elmúlt 5 napért a Láma Kiadónak.

          • Erasmus+

          • 4.deň/nap

            Érd, Budapest

            Dnes bol deň tvorby v klubovni vydavateľstva Lama, kde sme si vyskúšali relaxačné písanie, a potom sme mali ako hosťa herca Gábora Karalyosa. Deň sme ukončili premietaním v hlavnom meste.

            A mai nap a Láma Kiadó klubszobájában az alkotásé volt, kipróbáltuk a relaxációs írást, majd vendégünk volt Karalyos Gábor, színész. A napot mozielőadással zártuk a fővárosban.