• Jazykový kvet - Nyelvi virág

          • Žiačka III. B triedy, Karmen Makaiová získala 1. miesto na celoslovenskom kole cudzojazyčnej recitačnej súťaže Jazykový kvet, ktorás sa konala 9. mája 2014 v Nitre. Karmen súťažila v kategórii španielsky jazyk, prevzatá tvorba.

            Iskolánk diákja, Makai Karmen (III. B) 1. helyen végzett a Nyelvi virág elnevezésű idegen nyelvi szavalóverseny országos fordulóján május 9-én, Nyitrán. Karmen a spanyol nyelvi kategóriában versenyzett, Gabriel Garcia Marquez Nobel-díjas író Száz év magány című művéből mondott részletet.

        • Vyučovacia hodina v "Materská škola, P. Blahu 23" o odpadovom hospodárstve (projekt ESFALP) - Tanóra a szemétgazdálkodásról az "Óvoda, P. Blahu 23"-ban (ESFALP projekt)
          • Vyučovacia hodina v "Materská škola, P. Blahu 23" o odpadovom hospodárstve (projekt ESFALP) - Tanóra a szemétgazdálkodásról az "Óvoda, P. Blahu 23"-ban (ESFALP projekt)

          • V 28.4.2014 Edina Nagyová (III.B), Karmen Makaiová (III.B) a Arnold Tóth (III.B) prezentovali interaktívnu vyučovaciu hodinu o odpadovom hospodárstve pre deti v materskej škole. Naši študenti zapojili jednu veľkú skupinu do práce, kde používali počítačový program na interaktívnej tabuli. Hlavnou témou hodiny bola recyklácia a znovupoužitie odpadu, načo naši študenti motivovali deti materskej školy s pomocou riešenia rôznych interaktívnych úloh.

            Náš projekt kladie dôraz na to, aby sme oboznámili žiakov s problémom odpadu už v mladšom veku. Preto sa naši študenti zaoberali v komplexnej forme v skupinách s typmi odpadu, ako aj časom rozloženia, recyklácie a znovupoužitia odpadu. Zároveň sa zaoberali effektívnými možnosťami v odpadovom hospodárstve.

            2014.4.28.-án Nagy Edina (III.B), Makai Karmen (III.B) és Szalay Tamás (III.B) a helyi magyar óvoda gyermekeinek tartottak interaktív tanórát, amely a szemétgazdálkodásról szólt. Diákjaink egy nagy csoportot vontak be a munkába, ahol egy számítógépes programot használtak interaktív táblán. A foglalkozás fő témája a szemét újrahasznosítása és újrafelhasználása volt, amelyekre diákjaink motiválták az alapiskolás tanulókat különböző interaktív feladatok megoldásával.  

            Projektünk fontosnak tartja, hogy már kisebb korban megismertessük a tanulókat a hulladék problémájával. A tanulóink éppen ezért komplex módon csoportosan foglalkoztatták őket a szemét típusaival, azok felbomlási idejével, újrahasznosításával, újrafelhasználásával kapcsolatban, valamint kiemelt szerepet kaptak a szemétgazdálkodás hatékony lehetőségei is.

          • Exkurzia v čističke odpadových vôd v Nových Zámkoch a zbieranie odpadov (projekt ESFALP) - Exkurzió az érsekújvári szennyvíztisztítóban és szemétszedés (ESFALP projekt)

          • 7.4.2014 študenti projektu ESFALP sa zúčastnili exkurzie čističky odpadových vôd Nové Zámky. Vedúci exkurzie (ktorí má viac ako 30 ročnú prax) nám poukazoval celý areál čističky. Študenti sa dozvedeli ako sa čistí voda z kanalizácií, akou technologiu, akými chemickými procesmi pracujú vo firme a zároveň sa naučili, čo sa stane s očistenou vodou a vzniknutím kalom.

            Po exkurzii študenti išli zbierať odpad na hrádzu a medzi budovami mesta. Nazbieraný odpad, čo tvorilo veľké množstvo vriec, umiestnili do kontajneru.

            2014.4.7.-én az ESFALP projektes diákjaink tanulmányi kiránduláson vettek részt az érsekújvári szennyvíztisztítóban. Az exkurzió vezetője (akinek több mint 30 éves gyakorlata van) vezette körbe a tanulókat a szennyvíztisztító területén. A diákok megtudták hogyan történik a kanalizációs víz tisztítása, milyen technológiával és milyen kémiai folyamatokkal dolgoznak a vállalatnál, végül azt is megtanulták, hogy mi történik a megtisztított vízzel és a fennmaradó iszappal.

            A tanulmányi út után a tanulók a töltésre, illetve a város épületei közé indultak szemétgyűjtésre. Az összegyűlt több zsáknyi hulladékot konténerben helyezték el.

        • Vyučovacia hodina v Základnej škole Gergelya Czuczora o odpadovom hospodárstve (projekt ESFALP) - Tanóra a szemétgazdálkodásról a Czuczor Gergely Alapiskolában (ESFALP projekt)
          • Vyučovacia hodina v Základnej škole Gergelya Czuczora o odpadovom hospodárstve (projekt ESFALP) - Tanóra a szemétgazdálkodásról a Czuczor Gergely Alapiskolában (ESFALP projekt)

          • V 25.3.2014 Edina Nagyová (III.B), Karmen Makaiová (III.B) a Tomáš Szalay (III.B) prezentovali interaktívnu vyučovaciu hodinu o odpadovom hospodárstve pre študentov Základnej školy Gergelya Czuczora. Naši študenti zapojili štyri triedy do práce (V., VI. a dve IX. triedy), kde používali počítačový program na interaktívnej tabuli. Hlavnou témou hodiny bola recyklácia a znovupoužitie odpadu, načo naši študenti motivovali žiakov základnej školy s pomocou riešenia rôzných interaktívnych úloh.

            Náš projekt kladie dôraz na to, aby sme oboznámili žiakov s problémom odpadu už v mladšom veku. Preto naši študenti sa zaoberali v komplexnej forme v skupinách s typmi odpadu, ako aj časom rozloženia, recyklácie a znovupoužitia odpadu. Zároveň sa zaoberali effektívnými možnosťami v odpadovom hospodárstve.

            2014.3.25.-én Nagy Edina (III.B), Makai Karmen (III.B) és Szalay Tamás (III.B) a Czuczor Gergely Alapiskola tanulóinak interaktív tanórát tartottak, amely a szemétgazdálkodásról szólt. Diákjaink négy osztályt vontak be a munkába (V., VI. és két IX. osztály), ahol egy számítógépes programot használtak interaktív táblán. A foglalkozás fő témája a szemét újrahasznosítása és újrafelhasználása volt, amelyekre diákjaink motiválták az alapiskolás tanulókat különböző interaktív feladatok megoldásával.  

            Projektünk fontosnak tartja, hogy már kisebb korban megismertessük a tanulókat a hulladék problémájával. A tanulóink éppen ezért komplex módon foglalkoztatták őket csoportosan a szemét típusaival, azok felbomlási idejével, újrahasznosításával, újrafelhasználásával kapcsolatban, valamint kiemelt szerepet kaptak a szemétgazdálkodás hatékony lehetőségei is.

        • Úspech v medzinárodnej esejovej sútaži - Siker a nemzetközi esszéíró versenyen
          • Úspech v medzinárodnej esejovej sútaži - Siker a nemzetközi esszéíró versenyen

          • Na sútaž s názvom "2014 sútaž v písaní eseji a debata medzinárodných škôl"  poslali esej Hegedűs Veronika (II.B) és Šárai Erika (III.A). Na sútaž sa mohli prihlásiť základné a stredné školy z krajín celého sveta. V tomto roku bolo rekordné množstvo prihlásených. Spolu z 73 krajín poslali 1094 esejí, z ktorých sa zdôraznili najlepšie a postupujúce.

            Téma sútaže: "Načrtni svoje nápady na trvalo udržateľný život a kroky potrebné na ich dosiahnutie pre spoločnosť". Prihlásení študenti museli vysvetliť, čo pre nich znamená udržateľný život.

            V sútaži boli úspešné obidve naše študentky! Zo Slovenska ako jediná škola sme sa dostali do kategórie úspešných (Honourable Mentions)!

            Gratulujeme dievčatám ich vyníkajúcemu úspechu!

             

            A "2014 nemzetközi iskolák esszéíró versenye és vitája" nevű versenyre Hegedűs Veronika (II.B) és Šárai Erika (III.A) küldött be esszét. A versenybe a világ összes országából lehetett nevezni általános és középiskoláknak. Idén rekordmennyiségű volt a jelentkezések száma. Összesen 73 országból küldtek be 1094 esszét, amelyből csak a legeredményesebbeket és a továbbjutókat emelték ki.

            A verseny témája: "A vázold fel ötleteid a fenntartható élethez, illetve annak eléréséhez szükséges lépéseket a társadalmak számára" volt. A benevezett tanulóknak ki kellett fejteni, hogy mit jelent számukra a fenntartható élet.

            A versenyben mindkét diáklányunk sikeres lett! Szlovákiából egyetlen iskolaként kerültünk be az eredményes kategóriába!

            A lányoknak kimagasló sikerükhöz gratulálunk!

        • Olympiáda v nemeckom jazyku - Német nyelvi olimpia
          • Olympiáda v nemeckom jazyku - Német nyelvi olimpia

          • Dňa 24. marca 2014 sa konalo celoštátne kolo olympiády v nemeckom jazyku, na ktorej Ágnes Horváth (I. A) v kat. 2A sa umiestnila na 1. mieste, Philip Pollák (III. A) v kat. 2C boô úspešným riešiteľom olympiády. K pekným výsledkom gratulujeme!

            2014. március 24-én került sor a Német nyelvi olimpia országos fordulójára Pozsonyban, melyen iskolánk diákjai, Horváth Ágnes (I. A) a 2A kategóriában 1. helyezettPollák Philip (III. A) a 2C kategóriában eredményes megoldó lett. Mindkét eredményhez szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

        • Olympiáda v španielskom jazyku - Spanyol nyelvi olimpia
          • Olympiáda v španielskom jazyku - Spanyol nyelvi olimpia

          • 12. marca sa v Bratislave konalo celoštátne kolo olympiády v španielskom jazyku. Naša žiačka, Karmen Makai (III. B) sa v kategórii B umiestnila na 2. mieste. K peknému výsledku jej gratulujeme!

            Iskolánk diákja, Makai Karmen (III. B) az idei iskolaévben is eljutott a Spanyol nyelvi olimpia országos fordulójára, mely március 12-én Pozsonyban került megrendezésre. Erős mezőnyben az előkelő 2. helyen végzett. A kitartó és lelkiismeretes munka most is meghozta gyümölcsét. a szép helyezéshez gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

          • Úspech študentov vo volejbale - Siker a röplabdában

          • Chlapci z nášho gymnázia na okresnom kole volejbalu v tesnom súboji dosiahli tretie miesto! Blahoželáme!

            Gimnáziumunk fiú röplapda csapata szoros küzdelemben a III. helyezést érte el a járási fordulón! Gratulálunk a csapatnak!

          • Valentínska kvapka krvi - Bálint-napi vércsepp

          • Žiaci našej školy sa aj v tomto školskom roku zapojili do Valentínskej kvapky krvi, ktorú organizuje Slovenský červený kríž.

            Gimnáziumunk diákjai ebben az iskolaévben is aktívan bekapcsolódtak a Szlovák Vöröskereszt által meghirdetett Bálint-napi vércsepp akcióba. Február 19-én elmentek vért adni, hogy segítsenek az arra rászorulóknak, esetleg életet mentsenek. Bokros Nikolett (III. A), Záležák Bálint (III. B), Jóba Dominik (VIII. G), Kiss András (VIII. G) és Balkó Krisztina (IV. A) nemes cselekedetet hajtott végre. Köszönjük!

          • Celoštatná sútaž z dejepisu - Múltidéző

          • Dňa 14. febr. 2014. v Štúrove sa uskutočnila celoštátna sútaž z dejepisu. Naši žiaci Ladislav Bopkó, Ádám Pál, Philip Pollák sa umiestnili na II. mieste. Organizátorom sútaže ako každý rok bolo združenie maďarských učiteľov dejepisu na SR.

            2014. február 14.-én Párkányban került megrendezésre a Múltidéző történelmi verseny országos fordulója a Történelem Tanárok Társulásának szervezésében. A középdöntőből 12 csapat jutott a döntőbe. Iskolánk a II. helyen végzett. Csapattagok: Bopkó László, Pál Ádám, Pollák Philip. A verseny témája az I. világháború története és a Trianoni béke volt.

        • Exkurzia vo firme General Plastic a.s. (projekt ESFALP) - Exkurzió a General Plastic a.s. cégnél (ESFALP projekt)
          • Exkurzia vo firme General Plastic a.s. (projekt ESFALP) - Exkurzió a General Plastic a.s. cégnél (ESFALP projekt)

          • Naši študenti 17.2.2014 v rámci projektu ESFALP sa zúčastnili exkurzie vo firme General Plastic a.s. v Kolárove. Riaditeľ im poukazoval firmu, ktorá vznikla v roku 2002, s tým cieľom, že znovu použije vyhodené PET flaše. Študenti si pozreli jednotlivé výrobné pásy a mohli preštudovať postup výroby. Prvoradým cieľom exkurzie bolo, aby upozornilo na separáciu PET fliaš.

            2014.2.17.-én az ESFALP projektes diákjaink tanulmányi kiránduláson vettek részt a General Plastic a.s. cégnél Gútán. A cég igazgatója bemutatta a céget, amely 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy újrahasznosítja a kidobott PET-üvegeket. A tanulók megtekintették az egyes gyártási szalagokat és megvizsgálták a gyártási folyamatokat. A tanulmányi kirándulás elsődleges célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a PET-szeparálására.

          • Vyučovacia hodina o odpadovom hospodárstve (projekt ESFALP) - Tanóra a szemétgazdálkodásról (ESFALP projekt)

          • Tento týždeň sa vo štyroch v triedach uskutočnila vyučovacia hodina, ktorá sa zaoberala odpadovým hospodárstvom v rámci projektu ESFALP. Karmen Makiová spolu s triedami II.B a III.A a Edina Nagyová spolu s triedami II.A a III.B použili interaktívny počítačový program, ktorého jedna z hlavných tém je recyklácia a znovupoužitie odpadu. Počas hodiny dievčatá nielen motivovali svojich spolužiakov na recykláciu a znovupoužitie odpadu, ale riešili spolu úlohy. Študenti v skupinách za zaoberali typmi odpadu, ako aj časom rozloženia, recykláciou a znovupoužitím a zároveň effektívnými možnosťami v odpadovom hospodárstve.

            Študenti IV.A triedy individuálne použili počítačový program, pomocou ktorého sa zaoberali nielen recykláciou a znovupoužitím, ale s celým odpadovým hospodárením: históriou, zberom, odvozom, spracovaním a likvidáciou odpadu.

             

            A héten négy osztályban valósult meg egy szemétgazdálkodásról szóló foglalkozás az ESFALP projekten belül. Makai Karmen a II.B és a III.A osztállyal, illetve Nagy Edina a II.A és III.B osztállyal együtt használtak egy interaktív számítógépes programot, amelynek  az egyik fő témaköre az újrahasznosítás és az újrafelhasználás. Az óra során a lányok nem csak motiválták diáktársaikat az újrahasznosításra, újrafelhasználásra, hanem feladatokat is oldattak velük. A tanulók csoportokban foglalkoztak a szemét típusaival, azok bomlási idejével illetve újrafelhasználásukkal, újrahasznosításukkal, valamint a szemétgazdálkodás hatékony lehetőségeivel.

            A IV.A osztály tanulói pedig individuálisan használták a számítógépes programot, amely során nem csak az újrafelhasználással, újrahasznosítással, hanem az egész szemétgazdálkodás témakörével foglalkoztak: a szemét története, gyűjtése, szállítása, feldolgozása vagy eltávolítása.

        • Olympiáda v nemeckom jazyku - Német nyelvi olimpia
          • Olympiáda v nemeckom jazyku - Német nyelvi olimpia

          • Dňa 13. februára 2014 sa konalo krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku. Žiačka Ágnes Horváth (I. A) v kat. 2a, a žiak Philip Pollák (III. A) v kat. 2C sa umiestnili na 1. mieste.

            2014. február 13-án került sor a német nyelvi olimpia kerületi fordulójára, amelyen Horváth Ágnes (I. A) a 2A kategóriában, valamint Pollák Philip (III. A) a 2C kategóriában képviselte iskolánkat.

            Mindketten a tiszteletreméltó 1. helyezést érték el, s legközelebb az országos megmérettetésen képviselik majd iskolánkat.

        • Olympiáda v nemeckom jazyku - Német nyelvi olimpia
          • Olympiáda v nemeckom jazyku - Német nyelvi olimpia

          • Dňa 24. januára 2014 sa konalo okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku. Žiačka Ágnes Horváth z 1. A triedy sa umiestnila na 1. mieste v kategórii 2A, Dániel Guliš (III. A) získal 2. miesto v kategórii 2B.

            2014. január 24-én került sor a német nyelvi olimpia járási fordulójára, amelyben Horváth Ágnes, I. A osztályos tanulónk a 2A kategóriá 1. helyezettje, Guliš &dániel, III. A osztályos tanulónk pedig a 2B kategória 2. helyezettje lett.

          • Výchova k tolerancii - Toleranciára nevelés

          • 11. februára 2014 sa trieda II.A zúčastnila projektového dňa s názvom: Výchova k tolerancii. Pracovali v skupinách, venovali sa témam: stereotypia a predsudky. Fotky nájdete v galérii.
             
            2014. február 11-én a II.A osztály Toleranciára nevelés címmel projektnapon vett részt. Csoportmunkában a következő témákkal foglalkoztak: sztereotípiák és előítéletek. Fotók a fényképalbumban.

        • PANGEA
          • PANGEA

          • Dňa 5. 2. 2014 riešili naši žiaci úlohy 3. ročníka matematickej súťaže PANGEA.

            A PANGEA matematikai verseny 3. évfolyamának feladatait 30 diákunk oldotta.

        • Olympiáda v španielskom jazyku - Spanyol nyelvi olimpia
          • Olympiáda v španielskom jazyku - Spanyol nyelvi olimpia

          • 4. februára sa konalo v Nitre krajské kolo olympiády zo španielskeho jazyka. Karmen Makai (III. B) dosiahla v kategórii B  1. miestoMárk Csányi  (VIII. G) v kategórii C 3. miesto.

            2014. február 4-én zajlott Nyitrán a Spanyol nyelvi olimpia kerületi fordulója. Iskolánkból 5 diák vett részt a megmérettetésen. Makai Karmen (III. B) a B kategóriában a csodálatos 1. helyen végzett. Csányi Márk (VIII. G) a C kategóriában versenyzett és a 3. helyet szerezte meg. Gratulálunk a szép eredményhez!

        • Exkurzia vo firme Brantner (projekt ESFALP) - Exkurzió a Brantner cégnél (ESFALP projekt)
          • Exkurzia vo firme Brantner (projekt ESFALP) - Exkurzió a Brantner cégnél (ESFALP projekt)

          • 22.1.2014 študenti projektu ESFALP sa zúčastnili exkurzie vo firme Brantner. Vedúci exkurzie najprv poukazoval študentom zberový dvor  (G. Bethlena č.54), kde sa dozvedeli, ako sa deje separácia, zber a odvoz odpadu. Druhá časť exkurzie bola návšteva prekládkovej stanice (Považská č.40), kde zbierajú biologický a hlavne neseparovaný odpad.

            Po exkurzie študenti išli zbierať odpad do lesa Berek. Nazbieraný odpad, čo tvorilo veľké množstvo vriec, prepravili do mesta.  Dňa 27.1.2014 zbieranie odpadu pokračovalo. Študenti projektu na prvej vyučovacej hodine zbierali odpad okolo školy.

             

            2014.1.22.-én az ESFALP projektes diákjaink tanulmányi kiránduláson vettek részt a Brantner cégnél. Az exkurzió vezetője először az érsekújvári gyűjtőhelyen (G. Bethlena č.54) vezette körbe a tanulókat, ahol megtudták hogyan történik a szemét szeparálása, gyűjtése, illetve szállítása. Ezután következett a transzfer állomás (Považská č.40) meglátogatása, ahol a biológiai, de elsősorban a nem szeparált hulladékot gyűjtik.

            A tanulmányi út után a tanulók a berki erdőbe indultak szemétgyűjtésre. Az összegyűlt több zsáknyi hulladékot a városba szállították. 2014.1.27.-én a hulladékgyűjtés tovább folytatódott. A projektben résztvevő diákok az iskola körül gyűjtötték össze a szemetet az első órában.

          • Olympiáda v anglickom jazyku - Angol nyelvi olimpia

          • 16. januára 2014 sa konalo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku. Naši žiaci, Szabó Péter (I. A) a Csányi Márk (VIII. G) skončili na 3. mieste v kategóriách 2A a 2B.

            A 2014. január 16-án megtartott Angol nyelvi olimpia járási fordulóján diákjaink, Szabó Péter (I. A) és Csányi Márk (VIII. G) kategóiájukban az előkelő 3. helyen végeztek.