• Poznaj slovenskú reč

          • Dávid Máté Zajíc (III. A) sa 10. marca 2023 umiestnil na 3. mieste v okresnom kole Poznaj slovenskú reč a bude našu školu reprezentovať v krajskom kole. Prajeme veľa šťastia a gratulujeme!

            Zajíc Dávid Máté (III. A) március 10-én a Poznaj slovenskú reč járási fordulójában a 3. helyen végzett, így képviseli majd iskolánkat a kerületi fordulóban is. Sok sikert és gratulálunk!

          • Svetový deň vody/A víz napja

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody/A víz napja.

            22. marec je Svetovým dňom vody. O tom, ako by sme mohli v našich záhradách a záhradkách spotrebovať menej vody, sme začali premýšľať už 13. marca. So záhradným dizajnérom Miklósom Szomorúom sme sa rozprávali o klimatických zmenách, význame života v pôde a o tom, ako sa pripraviť na sucho.

            A Víz Világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Az idei Víz Világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban.

            Igen, Neked is! Neked, a családodnak, az iskolatársaidnak, kisebb-nagyobb közösségeknek is felelőssége, hogy mindennapi vízhasználati szokásaink megváltozzanak, takarékosan bánjunk a vízzel. Ezekről és sok minden másról beszélgettünk március 13-án Szomorú Miklós okleveles kertészmérnökkel, az Egy kertész kertje Pilisszentkereszten tulajdonosával. Miklós, köszönjük a látogatást és a sok hasznos tanácsot!

          • Olympiáda/Nyelvi olimpia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda/Nyelvi olimpia.

            Gratulujeme Eszter Horváth (IV.A) za skvelé celoslovenské 3. miesto v kategórii 2B na Olympiáde z nemeckého jazyka!

            Gratulálunk Horváth Eszternek (IV.A) az országos német olimpián elért fantasztikus 3. helyezésér!

          • Deň poézie II./Költészet napja II.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň poézie II./Költészet napja II..

            V uplynulých týždňoch na hodinách etickej výchovy sme diskutovali o vplyve mediálnych platforiem, ich vedomom používaní a dôležitosti sebapoznania a nachádzania vlastnej identity. Pri príležitosti Svetového dňa poézie dňa 21. marca naši prváci a druháci v dvoch krátkych básničkách napísali ako vnímajú samých seba.

            Az elmúlt hetekben a médiafelületek hatásáról, azok tudatos használatáról valamint az önismeret, önazonosság fontosságáról beszélgettünk az etika órákon. Március 21-én a költészet világnapja alkalmából elsős és masodikas diákjaink két rövidke versben fogalmazták meg miként látják illetve érzékelik önmagukat. 

          • Hodina proti rasizmu/A rasszizmusról

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodina proti rasizmu/A rasszizmusról.

            Dňa 16.marca 2023 sme spoločne so  študentmi triedy 3.A diskutovali o tematike rasizmu, riešili aktivity a rôzne príklady tzv.mikroagresie; v rámci hry "hod do koša" sme si posvietili na výsady s ktorými sa rodíme a dôležitosť sa vcítiť do kože ľudí s iným "štartovacím balíčkom". Hodinu sme ukončili video nahrávkou - výpoveďou projektu "Stories that move".

            2023. március 16-án a 3.A osztály tanulóival a rasszizmus árnyaltabb formáit vitattuk meg, feladatokat oldottuk a mikroagresszió különböző előfordulási formára; a "dobd a papírt a kukába" játék részeként rávilágítottunk az velünk született kiváltságokra és az együttérzés, egymást segítés fontosságára. Az órát a "Stories that move" indítvány egy rövid videófelvételével zártuk. 

          • Deň poézie/Költészet napja

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň poézie/Költészet napja.

            V našom programe EPAS sme si pripomenuli SVETOVÝ DEŇ POÉZIE, ktorý na základe rozhodnutia UNESCO slávime 21. marca. Naším cieľom je podporovať jazykovú rôznorodosť prostredníctvom poetického vyjadrovania. III. A v skupinovej práci dostala za úlohu napísať cinquin a akrostych na tému: EÚ. II. A mala úplne voľnú ruku, podarilo sa im vytvoriť aj zaujímavý retelling.

            EPAS-programunkban megemlékeztünk a KÖLTÉSZET VILÁGNAPJÁRÓL, amit az UNESCO döntése alapján március 21-én tartunk. Célunk a költői kifejezés révén támogatni a nyelvi sokféleséget. A III. A kötött versformában alkotott, csoportmunkában cinquaint és akrosztichont írtak. A versek témája az EU. A II. A teljesen szabad kezet kapott, ők egy retellinget is alkottak.

          • Svetový deň spotrebiteľov/Fogyasztók napja

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň spotrebiteľov/Fogyasztók napja.

            15. marca oslavujeme Svetový deň spotrebiteľov. Dňa 20. marca, po písomných maturitných skúškach, sa naši maturanti dozvedeli o tomto dni a o ôsmich základných spotrebiteľských právach.
            Ochranu práv spotrebiteľov prvýkrát verejne vyhlásil americký prezident John F. Kennedy 15. marca 1962. V ten deň prezident Kennedy vydal historické vyhlásenie, v ktorom zhrnul štyri základné práva spotrebiteľov. Štyri základné práva spotrebiteľov v tom čase boli práva na bezpečnosť, informácie, výber a zastúpenie. V priebehu rokov sa počet týchto práv rozšíril na osem a tvoria základ činnosti Svetovej organizácie spotrebiteľov. Svetový deň sa prvýkrát oslavoval v roku 1983.
            Po oboznámení sa so základnými právami sme diskutovali o tom, ako postupovať po kúpe určitých výrobkov a služieb a ako uplatniť svoje práva, ak je zakúpený výrobok chybný alebo pokazený. Pomocou webovej stránky Slovenskej obchodnej inšpekcie skupiny vyhľadávali rôzne výrobky, ktorých predaj inšpekcia nepovolila. Diskutovali o dôvodoch a pôvode týchto výrobkov. Žiaci boli veľmi prekvapení, keď zistili, že stiahnutý tovar pochádza od výrobcov z Číny, Nemecka, Poľska, Singapuru a ďalších krajín.

            Március 15-én ünnepeljük a fogyasztók világnapját. Az érettségiző diákjaink március 20-án, az írásbeli érettségi vizsgák után ismerkedtek ezzel a világnappal és a nyolc fogyasztóvédelmi alapjoggal.

            A fogyasztói jogok védelmét első alkalommal John F. Kennedy amerikai elnök fogalmazta meg nyilvánosan 1962. március 15-én. Kennedy elnök ezen a napon hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jogot összefoglaló történelmi nyilatkozatát. Az akkori négy alapvető fogyasztói jog a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez való jog volt. Az évek folyamán ezeknek a jogoknak a száma nyolcra szaporodott, alapját képezve a fogyasztóvédelmi Világszervezet munkájának. A világnapot 1983-ban ünnepelték először.

            Az alapjogokkal való megismerkedés után megvitattuk, hogy egyes termékek, szolgáltatások megvásárlása után hogyan tudnak eljárni, ill. hogyan tudnak élni a jogaikkal, ha a megvásárolt termék meghibásodik, elromlik. A Szlovák Kereskedelmi Felügyelet honlapja segítségével a csoportok különböző termékeket kerestek, melyeknek forgalmazását a Felügyelet nem engedélyezte. Megvitatták az okokat, ill. a termékek származási helyét. A diákok nagyon meglepődtek, hogy a visszahívott áruk a kínai gyártók mellett németországi, lengyel, szingapúri gyártóktól is származtak.

          • Súťaž Tompa/Vetélkedő

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž Tompa/Vetélkedő.

            29. 3. 2023 v krajskom kole súťaže v prednese poézie a prózy Virág Zsapka (II. A) získala zlaté pásmo, Luca Simonics (II. A) strieborné pásmo. Gratulujeme, veľa úspechov v celoštátnom kole!

            2023. 3. 29-én a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny kerületi fordulóján Léván Zsapka Virág (II. A) aranysávos, Simonics Luca (II. A) ezüstsávos helyezést ért el. Gratulálunk, sok sikert az országos fordulóban!

          • Deň vody/A víz napja

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody/A víz napja.

            V programe EPAS sme sa zaoberali s témami voda a lesy. Študenti 2.A triedy pracovali v 2-3 členných skupinách. Každá skupina dostala inú úlohu, pripravili prezentáciu o ochrane prírody, o možnostiach ako lesy chrániť, ako zabrániť odlesňovaniu, a tiež aj kvízy k jednotlivým prezentáciám.

            EPAS-programunkban megemlékeztünk a VÍZ VILÁGNAPJÁRÓL, amit március 22-én tartunk és az Erdők Nemzetközi Napjáról (március 21), amit 2012-ben hozott létre az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A nap célja, az volt,hogy felhívja a figyelmet minden erdőtípus és a vizek fontosságára. A II. A osztály tanulói 2-3 fős csoportokban dolgoztak. Minden csoport más-más feladatot kapott. Így készültek prezentációk a vizek védelmével, az erdők vízháztarásával és az erdők védelmével kapcsolatban is, továbbá kvízek segítségével győződhettünk meg a szerzett ismeretekről.

             

          • Súťaž/Vetélkedő

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž/Vetélkedő.

            Napsugár Horváth, IV A, získala zlatú medailu na okresnom kole Szép magyar beszéd v Komárne, čím si zabezpečila účasť na celoštátnej súťaži v Košiciach. Gratulujeme k tomuto skvelému výsledku a prajeme veľa úspechov v Košiciach!

            A Szép magyar beszéd kerületi fordulóján Horváth Napsugár, IV. A, aranysávos minősítést szerzett Komáromban, ezzel biztosítva részvételét a kassai országos megmérettetésen. Gratulálunk a csodás eredményhez és sok sikert Kassán!

          • Súťaž/Vetélkedő

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž/Vetélkedő.

            Zajíc Dávid Máté (III. A) 10. 3. 2023 na okresnom kole Poznaj slovenskú reč získal 3. miesto, blahoželáme a prajeme mu veľa šťastia v krajskom kole.

            Zajíc Dávid Máté (III. A) 2023. 3. 10-én a Poznaj slovenskú reč járási fordulójában a 3. helyen végzett, így képviseli majd iskolánkat a kerületi fordulóban is. Sok sikert és gratulálunk!

          • Súťaž/Vetélkedő

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž/Vetélkedő.

            V okresnom kole súťaže v prednese poézie a prózy s názvom XXX. Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny 101. 3. 2023 Zsapka Virág (II. A) a Luca Simonics (II. A) získali zlaté pásmo, prajeme im veľa šťastia v krajskom kole.

            A XXX. Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny járási fordulójában 2023. 3. 10-én Zsapka Virág (II. A) vers és Simonics Luca (II. A) próza kategóriában arany sávos minősítést értek el. Gratulálunk, sok sikert a kerületi fordulóban!

          • Hodina anglického jazyka/Angol óra

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodina anglického jazyka/Angol óra.

            Doc. PhDr. Mária Hricková, PhD. z Unvierzity Konštantína Filozofa v Nitre viedla interaktívne workshopy v anglickom jazyku pre našich študentov na tému The Power of Gratitude: poetry workshop on W.S.Merwin´s ´Thanks´ v II.A a Discovering Mindfulness with Mary Oliver´s poem ´The Summer Day´ v IV.A triede. 

            Doc. PhDr. Mária Hricková, PhD. a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemről interaktív workshopokat vezetett angol nyelven diákjainknak a hála ereje témában: verses workshop W.S.Merwin "Köszönet" című művéről a II.A osztályban és a mindfulness felfedezése Mary Oliver "The Summer Day" című versével a IV.A osztályban.

          • 1. miesto v ONJ/1. hely a német olimpián

          • Eszter Horváth (IV.A) dosiahla 15. februára skvelé víťazstvo v krajskom kole olympiády z nemeckého jazyka v Nitre. V kategórii 2B obsadila 1. miesto, ktoré jej umožní súťažiť na celoslovenskom finále 26. - 27. marca v Bratislave. Gratulujeme a prajeme veľa úspechov na celoslovenskej súťaži!

            Február 15-én Horváth Eszternek (IV.A) bravúros győzelmet sikerült elérnie a német nyelvi olimpia kerületi forulóján Nyitrán. A 2B kategóriában lett 1. helyezett, aminek köszönhetően március 26-27. megmérettetheti magát az országos döntőn Pozsonyban. Gratulálunk és az országoshoz sok sikert kívánunk!

          • Darovanie krvi/Véradás

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Darovanie krvi/Véradás.

            Dnes naši študenti darovali život zachraňujúcu krv v rámci valentínskeho darovania krvi. Z 5 dobrovoľníkov uspeli 4, z toho 1 bol prvodarca. Marek Kecskés, Nándor Blahovics, Alex Solár, Eszter Horváth, Emma Hegedűs - ďakujeme!

            A Valentin-napi véradás keretén belül diákjaink ma adtak életet mentő vért. Az 5 jelentkező közül 4-nek sikerült is, ebből 1 első véradóként. Kecskés Marek, Blahovics Nándor, Solár Alex, Horváth Eszter, Hegedűs Emma - köszönjük!

          • Súťaž/Vetélkedő

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž/Vetélkedő.

            Za účasti žiakov prvého a tretieho ročníka sa 6. marca v Jókaiho Divadle v Komárne uskutočnila súťaž: Po stopách Madácha v znamení 200. výročia narodenia sa významného maďarského básnika a dramatika, autora svetoznámeho diela- Tragédia človeka, ktorá bola témou súťaže. Dve družstvá našej školy: TragéDIÁK (I. A - Zsófi Mátyus, Viki Tóth, Máté Sztakovics) a III.A (Lászár Halász, Máté Ruzsik, Imi Zalaba) skončili na 4. a 6. mieste. Gratulujeme!

            Március 6-án a Komáromi Jókai Színház szervezésében egy irodalomtörténeti vetélkedőre került sor Madách nyomában címmel- a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Az általános ismereteket és kreativitást igénylő feladatok  Az ember tragédiája című drámai költeményéhez kapcsolódtak. Iskolánkat az első és harmadik évfolyam csapatai képviselték: a TragéDIÁK (I. A - Mátyus Zsófi, Tóth Viki, Sztakovics Máté) és a III.A (Halász Lázár, Ruzsik Máté, Zalaba Imi), a 4. és 6. helyen végeztek. Gratulálunk!

          • Deň vody/A víz világnapja

          • Pri príležitosti Svetového dňa vody organizujeme prednášku o dôležitosti šetrenia vodou v domácnosti a v záhrade. Besedu vedie Miklós Szomorú. Srdečne pozývame každého!

            Március 22. a Víz világnapja. Mi ezt megelőzve már március 13-án kezdünk el foglalkozni azzal, hogyan is lehetne kevesebb vizet fogyasztani hártartásainkban, kertjeinkben. Szomorú Miklós kertépítésszel szó lesz a klímaváltozásról, a talajélet fontosságáról, az aszályos időszakokra való felkészülésről. Mindenkit szeretettel várunk!